A 19th-Century Iron Foundry for a Still-Life Photographer, Transformed by Ravi Raj Architecture


When a pair of New Yorkers—a nonetheless life photographer and a humanitarian help employee on the U.N.—had been in search of a spot to decompress in nature, they chanced on an unlikely contender: an outdated iron foundry known as the Clover Hill Foundry, unique constructed within the early Eighteen Nineties.

Tucked on a hill in Somers, New York, the collection of interconnected buildings had been constructed to function a part of an iron mine, however for causes that stay considerably of a thriller, they had been closed and deserted not lengthy after—”probably,” in keeping with architect Ravi Raj—”as a consequence of a bigger rip-off operation.” The buildings fell into disrepair (and, in keeping with the Somer Historic Society, the mine shaft grew to become a neighborhood favourite swimming gap) till the Nineteen Forties, when a trio of artists transformed the buildings into separate residences, retaining—happily—lots of the unique particulars intact.

Quick ahead to the twenty first century: The New York couple was taken by the spareness of the area and the way in which the home windows framed views of the encompassing bushes. To replace the foundry for contemporary life, the duo enlisted a good friend, Brooklyn-based architect Ravi Raj, who had labored with Adjaye Associates earlier than beginning his personal studio.

With care, Ravi preserved the foundry’s unique brick partitions and picket beams, hewed to a stripped-back palette, then rearranged a couple of key areas and added a “trendy quantity” suspended inside the hovering area. Be part of us for a glance.

Pictures by Nick Glimenakis, courtesy of Ravi Raj Architect, besides the place famous.

the brick clad foundry is tucked into the hillside. a major update included rep 9
Above: The brick-clad foundry is tucked into the hillside. A significant replace included changing all the unique single-pane home windows with new metal-clad variations “with a view to let in probably the most quantity of sunshine.”

inside, the front door leads to a small whitewashed plywood platform. the neutr 10
Above: Inside, the entrance door results in a small whitewashed plywood platform. The impartial, pure supplies had been chosen to “intensify the interaction between the prevailing masonry construction and newly outlined residing areas.” 
the living area is centered around a newly added malm zircon 38 inch fireplace  11
Above: The residing space is centered round a newly added Malm Zircon 38-Inch Hearth in matte black. “It serves as the focus within the area whereas additionally referencing the earlier fire that after existed there,” Ravi says.
the homeowner, claire, in a corner nook defined by wall mounted bookshelves. &a 12
Above: The home-owner, Claire, in a nook nook outlined by wall-mounted bookshelves. “The unique wide-plank pine flooring had been stripped after which stained a darkish brown colour to distinction with the white brick inside,” Ravi says. “Additionally, staining the ground a darker tone allowed us to mix any mismatching current planks higher.”
an orange sofa adds daring color. 13
Above: An orange couch provides daring colour.
a key move involved relocating the kitchen from the lower level of the foundry  14
Above: A key transfer concerned relocating the kitchen from the decrease degree of the foundry to the second ground, the place it’s now of a chunk with the residing and eating area. (The transfer additionally allowed for the addition of a bed room on the decrease ground, not pictured.) The pair of Flos Wall Lamps can swing outward to light up the eating desk.
the kitchen, with honed marble island, is tucked beneath a cantilevered
Above: The kitchen, with honed marble island, is tucked beneath a cantilevered “field” clad in darkish charred-oak slats. “The inspiration was to create a component with a pure bark-like texture that will nearly really feel like one other house inside the house,” says Ravi. “This quantity seems to drift inside the area whereas additionally defining the kitchen space under it. The charred wooden materials additionally pertains to the various towering bushes surrounding the home which might be framed by the tall masonry openings.”
from the entry platform, newly added stairs lead upwards to a
Above: From the entry platform, newly added stairs lead upwards to a “screening room” and loft bed room within the cantilevered field, suspended above the kitchen and residing areas. These new constructions—the touchdown, stairway, and loft—are like “a up to date quantity set inside the aged brick and timber area,” the architect says.
upstairs, the newly added loft bedroom is white washed and spare. 17
Above: Upstairs, the newly added loft bed room is white-washed and spare.
lighter wood planks add to the feeling of airiness. 18
Above: Lighter wooden planks add to the sensation of airiness.
the view of the living area. (there are pull down shades, for privacy.) 19
Above: The view of the residing space. (There are pull-down shades, for privateness.)
the bath, redone for modern times, references the building
Above: The tub, redone for contemporary occasions, references the constructing’s iron-ore beginnings.
a side structure, which formerly served as guest house, now holds the primary b 21
Above: A aspect construction, which previously served as visitor home, now holds the first bed room, full with one other wooden range—the Shaker Range by Wittus—for “a extra intimate setting for the owners to retreat to,” in keeping with Ravi.

It’s maybe value noting, on condition that there are two wood-burning stoves on this residence, that forged iron stoves are very a lot part of New York historical past: The cities of Albany and Troy, additional upstate, had been as soon as two of probably the most prolific producers of those stoves on the planet. Learn extra about that historical past—and the generally elaborate designs—through the Albany Institute of Historical past & Artwork.

the timber extension that now holds the primary bedroom. 22
Above: The timber extension that now holds the first bed room.
ravi on the entry landing. photograph by paul barbera, couresty of ravi raj arc 23
Above: Ravi on the entry touchdown. {Photograph} by Paul Barbera, couresty of Ravi Raj Architect.

For extra on the undertaking and “earlier than” pictures—some relationship again so far as the flip of the century—head to @clover_hill_foundry on Instagram.

And for extra historic constructions redone as residences, see:



Related Posts

Suprise Home Tour! See How This Designer Transformed A Nursery, Kid’s Room, & Home Office In Her 1809 Historic Home

When beloved photographer, EHD mentee, and TV persona (have you ever watched her new present but??), Keyanna Bowen, despatched us this undertaking she photographed for Christie Veres,…

DIY: Oversized Festive Bows from the Thread Maker in London

“Bows convey pleasure,” explains Zara Peters, founding father of Thread Maker. “They only have this fashion of creating every thing really feel festive and particular.” We couldn’t…

How to Build a Boot Washing Station

Fall brings some powerful climate to your footwear. It’s a catch-22—the gentle climate and plentiful moisture make it a good time to backyard, however it might probably…

9 Gift Kit Ideas That Anyone On Your List Will LOVE

For me, I can get actually in my head about not getting the proper or most considerate reward. I’ve talked about this earlier than in my and…

Pinwheel, Archer, Aerial: New Designs by Sheila Bridges for The Shade Store

New York-based designer Sheila Bridges’ now-iconic Harlem Toile de Jouy print earned her in a spot in Cooper Hewitt’s everlasting collections, however admirers of her colourful, patterned…

Remodelista Gift Guide 2022: Gifts for the Youngest Ones

Looking for another person’s child, toddler, or younger youngster might be enjoyable, nevertheless it’s not at all times straightforward. And right here at Remodelista, we desire to…