Considered Things: A 1717 London Townhouse, Rescued from the Wrecking Ball


In case you’ve been on the Web over the weekend, or watched the just-dropped new episode of For the Love of Kitchens, that includes prepare dinner areas remodeled by UK-based deVol, right now’s home tour might look acquainted.

Then once more, it could additionally ring a bell when you’ve been on Instagram over the previous yr, when Paul West and Michelle Bower moved into their Stepney Townhouse and started documenting its transformations on their feed, @consideredthings, the place we first started following alongside. (We later realized we’d featured the couple’s earlier place, the decrease duplex of a Victorian townhouse and a continued favourite: see English Translation: A Compact Victorian Will get an Eclectic however Cohesive Makeover.)

The Stepney Townhouse’s second of fame is nicely deserved. Grand in stature and moody in tone, the circa-1717 East London residence has been immaculately redone by Paul and Michelle. Constructed “spanning the Queen Anne and Georgian durations, it’s a basic London townhouse with 4 beneficiant flooring and a studio loft,” Paul wrote to us through e-mail. “Vulnerable to demolition within the Nineteen Nineties, it was rescued and restored by The Spitalfields Belief, with help from English Heritage.” 

The couple moved in simply earlier than the vacations in 2021, nearly precisely a yr in the past. “In 2022, it underwent a section of restoration and renovation, due to a fastidiously chosen vary of specialist manufacturers and craftspeople, and is residence to an ever-evolving assortment of antiques, collectible furnishings, and homewares,” Paul provides.

It’s a change that eventually is being revealed; be a part of us for an intimate tour, as captured by Paul.

Pictures by Paul West (@consideredthings).

“when we first viewed the house, we were transformed by how it felt 9
Above: “After we first seen the home, we had been remodeled by the way it felt, and impressed and reassured by the extent of workmanship and care the constructing has been given via the final 30 years because it was rescued,” Paul remembers. “The home windows, working shutters, picket field cornicing (phased out after the nice fireplace of London), and panelling all through the home had been incomparable to the rest we had since in the marketplace and dozens of viewings.”

Provides Paul: “Every stage introduced a brand new expertise, from the comfortable basement kitchen to the grand reception, the atmospheric drawing room, and uplifting prime flooring with views to the treetops exterior.” The dwelling is “at present arrange as a two mattress, with the flexibleness to flex the format and add extra beds if wanted.”



Related Posts